Het aanzegbeding onder de Wet arbeidsmarkt in balans: einde a.u.b.!
Door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) betaalt de werkgever direct transitievergoeding. Onder de WWZ is de transitievergoeding pas verschuldigd nadat het dienstverband twee jaar of langer heeft geduurd. Door deze belangrijke verandering in het arbeidsrecht is het van belang om arbeidsovereenkomsten goed te (laten) controleren. Het standaard opnemen van een aanzegbeding is wat ons betreft verleden tijd na de komst van de Wab. Onze collega Mindy Lodewijks legt je graag uit hoe dit zit.
Aanzegbeding: verlenging arbeidsovereenkomst of niet?
Met het aanzegbeding regelt de werkgever dat hij/zij aan de aanzegverplichting voldoet. De werkgever laat met aanzeggen weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja, tegen welke voorwaarden. Uiterlijk een maand vóór de datum waarop de arbeidsovereenkomst van rechtswege verloopt, moet er worden aangezegd. Bij geen of een te late aanzegging, riskeert de werkgever een aanzegboete die kan oplopen tot maximaal een bruto maandsalaris. Tegenwoordig zien we vaak een aanzegbeding in de arbeidsovereenkomst staan. Hiermee regelt de werkgever op voorhand al dat aan de aanzegverplichting is voldaan en dat er dus geen aanzegboete verschuldigd is. Het doen van een aanbod tot verlenging is daarna nog altijd mogelijk.
Voorkom onnodige risico’s: einde aanzegbeding
Onder de Wab raden wij af om een aanzegbeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Met een aanzegbeding ligt het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst namelijk bij de werkgever. Het eventueel aanbieden van een verlenging, maakt dat initiatief niet anders. Dit blijkt onder andere uit een uitspraak van de Rechtbank Zeeland West-Brabant op 21 augustus 2018 (ECLI:NL:RBZWB:2018:5812).
Op het moment dat een werknemer de verlenging niet accepteert, kan de werkgever onder de Wab direct transitievergoeding verschuldigd zijn. Dit risico op het betalen van de transitievergoeding loopt de werkgever niet wanneer er geen sprake is van een aanzegbeding en er een verlenging onder dezelfde of gelijksoortige arbeidsvoorwaarden wordt aangeboden. Wanneer de werknemer op dat moment niet accepteert, is de arbeidsovereenkomst niet op initiatief van de werkgever beëindigd.
Tip: agendeer de aanzegging!
Agendeer dus voortaan liever het aanzeggen van de arbeidsovereenkomst uiterlijk een maand vóór de datum waarop de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt. Regel de aanzegging ook nog schriftelijk. Op die manier kan een weigering van een aanbod tegen gelijke of gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden er niet voor zorgen dat je alsnog transitievergoeding moet betalen.