Vakantiegeld later uitbetalen: mag dat?
De meimaand is weer aangebroken en dat betekent dat het weer bijna tijd is voor vakantiegeld. Door corona kan het zo zijn dat werkgevers (tijdelijk) minder inkomsten ontvangen. Kunnen loonkosten tijdelijk bespaard worden door het vakantiegeld later uit te betalen? Wij leggen het je uit.
Vakantiegeld later uitbetalen: na akkoord werknemer
In de cao of arbeidsovereenkomst staat wanneer het vakantiegeld moet worden uitbetaald (vaak in mei of juni). Wettelijk is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op minimaal 8% vakantiegeld. Dit recht bestaat ook als er tijdelijk sprake is van minder omzet. Het is dus niet mogelijk om eenzijdig te beslissen dat het vakantiegeld later wordt uitbetaald. Uiteraard kan er wel in overleg tot een oplossing gekomen worden. Om vakantiegeld later uit te betalen, is dus akkoord vanuit de werknemer nodig. Het is verstandig om hierover duidelijke schriftelijke afspraken te maken. Werknemer en werkgever weten dan waar hij/zij aan toe is. Voor een werkgever is het van belang om goed na te denken wat wél haalbaar is. Wanneer het vakantiegeld namelijk niet op tijd wordt uitbetaald, kan de werknemer het vakantiegeld afdwingen bij de kantonrechter.
Faillissement werkgever: looncompensatie UWV
In tijden van corona kan het ook sneller voorkomen dat een werkgever niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Faillissement ligt dan op de loer. Wanneer sprake is van een faillissement van de werkgever, kan de werknemer aanspraak maken op een faillissementsuitkering bij het UWV. Hieronder valt onder andere het achterstallig loon over de 13 weken voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst (door de curator), het loon over de opzegtermijn én vakantiegeld en vakantiedagen tot een jaar terug.
Dat laatste is van belang, omdat het vakantiegeld meestal jaarlijks achteraf wordt uitbetaald. Op het moment dat het vakantiegeld later uitbetaald wordt met akkoord van de werknemer, dan kan het zo zijn dat het later uitbetaalde deel bij een faillissement langer dan een jaar geleden is opgebouwd (vanwege de jaarlijkse betaling achteraf).
Voorbeeld: als afgesproken wordt dat het vakantiegeld op 31 juli 2020 in plaats van op 31 mei 2020 uitbetaald wordt, wordt het al opgebouwde vakantiegeld van 31 mei tot 31 juli 2019 dus niet door het UWV uitbetaald, want het UWV betaalt alleen het vakantiegeld tot een jaar terug.
Voor een werknemer is het van belang om de afspraken bij het later uitbetalen van vakantiegeld goed vast te leggen. Zorg ervoor dat er niet steeds meer dan een jaar aan vakantiegeld openstaat, zodat de werknemer meer zekerheid heeft dat het vakantiegeld betaald wordt (al dan niet via de werkgever). Een werknemer kan dit bereiken door bij de afspraken steeds het aantal maanden dat uitstel wordt gegeven, alvast uit te laten betalen door de werkgever. Zo voorkomt de werknemer voor wat betreft het vakantiegeld achter het net te vissen bij een eventueel faillissement. Tot slot is het nog van belang dat de werknemer de aanvraag binnen een week na het faillissement doet bij het UWV.
Bij vragen: bel of e-mail ons gerust!
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit bericht, dan zijn wij bereikbaar via het telefoonnummer 040 – 298 67 84 of via info@looijmansjuristen.nl.